Transformacije antičkog svijeta (modul 1)

šifra: 118190
ECTS: 5
semestar: zimski

Tip izbornosti: C 1 (kolegij otvoren do 10 studenata studijskih grupa: povijest, arheologija, klasična filologija)

Oblik nastave: 30P/15S/0V

Sadržaj kolegija: Kolegij obrađuje umjetnost Rimskoga Carstva, s naglaskom na razdoblje dinastije Antonina (2. st.), razdoblje krize (3. st.) te stabilizaciju Carstva u vrijeme Dioklecijana i Konstantina (početak 4. st.). To je vrijeme transformacije antičkoga svijeta, u kojemu se zrcale političke, društvene i vjerske promjene koje nas uvode u kasnu antiku. Kolegij se bavi javnim i privatnim, kultnim i zagrobnim spomenicima navedenoga razdoblja, u kiparstvu, slikarstvu i primijenjenim umjetnostima. Razmatra se fenomen stila kroz usporedbu klasične i helenističke forme i prate promjene u umjetnosti (Stilwandel) u formalnom i sadržajnom smislu. Promjena forme sagledava se u kontekstu promijenjenih povijesnih okolnosti kasnoga Rimskoga Carstva. Analiziraju se raniji historiografski pristupi i metode u interpretaciji jedne od ključnih prekretnica u povijesti umjetnosti. Kolegij je uvod u proučavanje kasne antike i ranoga srednjeg vijeka, a pristup pojedinim temama čini ga zanimljivim i za studente drugih grupa (poglavito povijest, klasična filologija, arheologija i antropologija).

Cilj kolegija: upoznati studenta sa slojevitošću povijesno-umjetničke interpretacije jednog od ključnih razdoblja u povijesti umjetnosti. Usporediti pojedine pristupe i sagledati ih u kontekstu razvoja discipline povijesti umjetnosti, od renesanse do Bečke škole povijesti umjetnosti i novijih teorija. Analizom reprezentativnih spomenika utvrditi formalne i sadržajne promjene koje su nastupile u umjetnosti između 2. i 4. stoljeća na području Europe, Mediterana i Bliskog Istoka. Promjene dovesti u vezu s promijenjenim političkim, društvenim i religijskim okolnostima u kasnome Rimskom Carstvu.

Ispit: usmeni

Literatura

Obavezna

  • Dino Milinović, Nova post vetera coepit. Ikonografija prve kršćanske umjetnosti, Zagreb, 2016.
  • Ranuccio Bianchi Bandinelli, Rome. The Late Empire, 1971. (dostupno na engleskom i talijanskom; pojedina poglavlja u prijevodu na hrvatski)
  • Jas Elsner, Imperial Rome and Christian Triumph, 1998.
  • Diana E.E. Kleiner, Roman Sculpture, 1992.
  • Eric R. Dodds, Pogani i kršćani u epohi tjeskobe, Split, 1999. (izv. izdanje Pagan and Christian in an Age of Anxiety, 1965.)

Dodatna

  • Jérôme Carcopino, Daily Life in Ancient Rome, 1941.
  • Petar Selem, Izidin trag. Egipatski kultni spomenici u rimskom Iliriku, 1997.
  • Ernst Kitzinger, Byzantine Art in the Making, 1977.
  • Dino Milinović, Seuso: autopsija jednog slučaja, 2016.

ažurirano: 30 Rujan, 2022