Izložba »Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt«

»Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt«

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

2. listopad 2015. – 3. siječanj 2016.

autorice izložbe: prof. dr. sc. Dubravka Botica, dr. sc. Anđelka Galić

Izložbom Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu MUO najveći zagrebački muzej predstavit će publici zbirku francuske barokne grafike iz znamenite edicije Kraljevskog kabineta Luja XIV. (Cabinet du Roi) koju u svom fundusu čuva od davne 1882. godine i na taj način dati svoj doprinos Festivalu francuske kulture u Hrvatskoj Rendez-vous.

Bakrorezi i bakropisi iz druge polovine 17. stoljeća koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi nastali su u okviru velikog projekta koji je osnovan po nalogu Luja XIV. s ciljem da se u grafici zabilježi sve ono što posvjedočuje vrhunska postignuća njegove vladavine. U tu svrhu angažirani su najbolji kraljevi grafičari kako bi predočili njegove palače i dvorce, dekoraciju kraljevskih apartmana, njegove umjetničke zbirke, osvojena područja… Premda golemi projekt nikad nije dovršen, ukupno 23 sveska Kraljevskog kabineta predstavljaju jedinstven grafički zapis o najvišim dosezima vladavine Luja XIV. u znanosti i umjetnosti. Koristeći prednosti grafičkog medija umnožene i lako prenosive grafičke slike, raskošno uvezane kao kraljevi darovi bile su moćno komunikacijsko i propagandno sredstvo kojim su slike o najmoćnijem europskom kraljevstvu, njegovu vladaru, raskoši i sjaju njegova dvora proširile Europom.

Muzej za umjetnost i obrt u svom fundusu čuva zbirku od ukupno 93 bakroreza i bakropisa  iz ove čuvene kolekcije od kojih je za prezentaciju na ovoj izložbi odabrano 75 grafika. Sadržani su u sedam grafičkih ciklusa koji zorno predočavaju ostvarenja vladavine Luja XIV. u arhitekturi, lijepim i primijenjenim umjetnostima te glazbi, dramskoj umjetnosti, operi i  baletu.

(preuzeto s internetskih stranica MUO)

Više o izložbi

ažurirano: 7 Siječanj, 2016