Predstavljanje knjige Camilla Boita »Spomenik kao knjiga. Spisi o arhitekturi, kulturi i restauriranju 1861-1886.«

Predstavljanje knjige Camilla Boita Spomenik kao knjiga. Spisi o arhitekturi, kulturi i restauriranju 1861-1886. (priredio Marko Špikić, prevela Ana Vukadin, Disput, Zagreb, 2013.) održat će se u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44, Zagreb, u srijedu 2. listopada 2013. u 18.30 sati.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Zlatko Jurić (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu), dr. sc. Višnja Bralić (Hrvatski restauratorski zavod) te priređivač dr. sc. Marko Špikić i nakladnik Josip Pandurić.

Knjiga sadrži deset antologijskih tekstova slavnog talijanskog arhitekta, teoretičara arhitekture i restauriranja, likovnog kritičara i književnika Camilla Boita (1836. – 1914.) o arhitekturi, zaštiti kulturne baštine i restauriranju, koje kontekstualizira opširna uvodna studija priređivača Marka Špikića o autoru i recepciji te značaju Boitova djela. Okupljeni tekstovi, koje je Boito objavljivao od 1861. do 1886. u vodećem talijanskom književnom časopisu Nuova antologia, osnova su moderne teorije i prakse konzerviranja u ujedinjenoj Italiji, ali su snažno utjecali i na međunarodne konzervatorske dokumente 20. stoljeća te i danas potvrđuju važnost i utjecaj njegove teorijske misli.

ažurirano: 9 Rujan, 2014