Predavanje prof. dr. Vinni Lucherini (petak, 24. II. 2012.)

Prof. dr. Vinni Lucherini sa Sveučilišta Federico II u Napulju održat će predavanje pod naslovom »Art and History between Hungary and Naples in the XIV century: The Coronation’s Painting in Szepeshely« u petak, 24. veljače 2012. u 13 sati u Multimedijalnoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta.

Predavanje »Umjetnost i povijest između Ugarske i Napulja u 14. stoljeću: Krunidbeni oslik u Szepeshelyu« temelji se na analizi zidne slike u crkvi u Szepeshelyu, nekoć dijelu Ugarskog Kraljevstva, danas na području Republike Slovačke. Analiza se bavi povijesnim kontekstom nastanka ovoga oslika kao svjedočanstva odnosa Napuljskog i Ugarskog Kraljevstva na početku trecenta, a u raskrivanju značenjskih slojeva prikaza koriste se suvremeni arhivski izvori.

Vinni Lucherini profesorica je povijesti umjetnosti na Sveučilištu Federico II u Napulju. Doktorirala je 1999. na istom sveučilištu s tezom Gli affreschi di Bominaco e Fossa e la pittura del Duecento in Abruzzo. Autorica je dviju knjiga: Leone Marsicano, Cronaca di Montecassino (III 26-33) (Milano, Jaca Book, 2001.), te La Cattedrale di Napoli. Storia, architettura, storiografia di un monumento medievale (Rim, Ecole française de Rome, 2009.). Polja njezinog interesa su dokumentarni i narativni izvori za povijest srednjovjekovne umjetnosti, posebice za arhitekturu anžuvinskog Napulja, Velike Britanije, Ile-de-Francea i Monte Cassina; arhitektura i historiografija o napuljskoj katedrali; arhitektura, skulptura i slikarstvo južne Italije, a u posljednje vrijeme se intenzivno bavi umjetničkim i pokroviteljskim vezama između Napulja i Ugarske u anžuvinskom razdoblju.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

ažurirano: 9 Rujan, 2014