Znanstveno-stručni skup i izložba posvećeni Tomislavu Krizmanu

TOMISLAV KRIZMAN I NJEGOV DOPRINOS HRVATSKOJ KULTURI I UMJETNOSTI

Znanstveno-stručni skup povodom 140. godišnjice rođenja Tomislava Krizmana (1882. – 1955.)

29. – 30. rujna 2022., Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, Zagreb, D6

i

 Izložba TOMISLAV KRIZMAN – OPREMA KNJIGA I ČASOPISA

29. rujna – 12. listopada 2022., Aula Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Znanstveno-stručni skup Tomislav Krizman i njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti, koji povodom 140. godišnjice umjetnikova rođenja organiziraju Katedra za modernu umjetnost i vizualne komunikacije Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arhiv za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak i petak, 29. i 30. rujna 2022.

Grafičar, slikar, scenograf i dizajner Tomislav Krizman (1882. – 1955.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske likovne scene prve polovice 20. stoljeća i autor koji je značajno obilježio povijest hrvatske grafike, grafičkog dizajna, umjetničkog obrta i scenografije. Bio je suosnivač niza umjetničkih udruženja i pokretač brojnih inicijativa (Društva hrvatskih umjetnika »Medulić«, Proljetnog salona, Udruženja za promicanje umjetničkog obrta Djelo itd.), aktivno je sudjelovao u organizaciji izložaba i predstavljanja Kraljevine SHS / Jugoslavije na značajnim međunarodnim izložbama, a tijekom plodne karijere obnašao je i brojne istaknute funkcije (scenograf zagrebačkoga Narodnog kazališta, kustos i ravnatelj Moderne galerije, profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik JAZU). Unatoč tome njegov su život, djelo i doprinos do sada bili tek fragmentarno istraženi, interpretirani i kontekstualizirani te je cilj skupa aktualizirati djelo i ulogu Tomislava Krizmana, potaknuti iščitavanje i sagledavanje njegova opusa i djelovanja iz različitih rakursa te po prvi put cjelovito razmotriti njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti. Na skupu sudjeluje 21 izlagač iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a teme su podijeljene u šest sesija koje pokrivaju širok spektar djelatnosti Tomislava Krizmana: Prilozi biobibliografiji i ostavština, Javno djelovanje u institucijama i udruženjima, Krizman kao organizator izložbi, Krizman u kontekstu, Od grafike do scenografije i Od oblikovanja tekstila do opreme interijera.

Kao popratni program skupa od 29. rujna do 12. listopada 2022. održat će se izložba Tomislav Krizman – oprema knjiga i časopisa čija je autorica dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić i na kojoj će biti predstavljen izbor knjiga i časopisa iz fonda Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečano otvorenje skupa održat će se 29. rujna 2022. u 10 sati u D6, a izložbe isti dan u 12 sati u Auli Knjižnice.

Program skupa i sažeci izlaganja dostupni su u knjizi sažetaka.

ažurirano: 12 Listopad, 2022