Odsjek za povijesti umjetnosti FFZG se priključuje aktivnom doprinošenju platformi obnovi.zg

Nakon što je sredinom travnja pokrenuta Otvorena stručna platforma „obnovi.zg“ za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima, od 8. svibnja 2020. godine je na poveznici http://obnovi-zg.uha.hr/ dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja do sada unesenih priloga.

Cilj je doprinijeti kvaliteti urbane obnove formiranjem mjesta za razmjenu podataka koji su inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama u interdisciplinarnu cjelinu.

Platforma prikuplja informacije o postojećim repozitorijima podataka o Zagrebu, kao i o domaćim i inozemnim stručnim radovima i primjerima koji se bave temom sanacije posljedica potresa te služi da se informacije povežu i, po mogućnosti, geolociraju. Naročito važan segment čine doprinosi pojedinaca (autora, ali i zainteresiranih građana koji posjeduju korisnu dokumentaciju) koji su se bavili istraživanjem ili radom na nekoj od spomenutih tema, a koji do sada nisu bili uvršteni niti u jednu bazu podataka s otvorenim pristupom.

Ambicija platforme jest postati koristan alat svima koji će se u nekom trenutku susresti sa zadatkom da ponude konkretno rješenje za neki vid problema prouzročenih potresom.

Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je još početkom travnja podržao ovu inicijativu, a u suradnji s hrvatskom grupom IIC-a i Volonterskim centrom Zagreb se uključuje u aktivan doprinos platformi.

ažurirano: 15 Prosinac, 2020