Umjetnost antike

šifra: 35919
ECTS: 5
semestar: 1

Oblik nastave: 30P/15S/15V

Sadržaj kolegija: Student se upoznaje s umjetnosti Grčke i Rima, od mikenskog razdoblja do kasnog rimskog carstva. Naglasak je na ključnim razdobljima, arhitekturi i figuralnoj umjetnosti: klasično razdoblje grčke umjetnosti, s posebnim naglaskom na Atenu Periklova doba, kipare IV. stoljeća pr. Kr., helenističku skulpturu, rimski portret i povijesni reljef, urbanizam carskog Rima te promjene koje nas uvode u razdoblje kasne antike. Likovna djela sagledavaju se u odnosu na kontekst njihova nastanka, što uključuje osnovno poznavanje povijesti, antičke religije i mitologije te antičke misli o lijepom. Povijesni pregled se nadopunjuje, koliko je to moguće, antičkim izvorima, kao i uvidom u interpretaciju antičke umjetnosti kroz povijest do današnjih dana. U okviru kolegija organizira se višednevni terenski rad, u Dalmaciji ili Istri, tijekom kojega se studenti upoznaju sa spomenicima te dobivaju pojedinačne seminarske zadatke.

Cilj kolegija: Studenta upoznati s osnovama antičke umjetnosti i osposobiti ga za sagledavanje mjesta i uloge antičke umjetnosti i kulture u formiranju europske kulture općenito. Pružiti studentu osnovni uvid u razvoj likovnih oblika u tisućljeću između VI. stoljeća pr. Kr. i V. stoljeća n. Kr. i objasniti osnovne pojmove kao što su »klasična umjetnost«, »klasicizam«, »helenizam« itd. Razviti kod studenta sposobnost promatranja i analize umjetničkog djela u zadanom društvenom i povijesnom kontekstu, poglavito kroz poznavanje mitologije, vjerskih običaja te političke i filozofske misli antičkog razdoblja. Naposljetku, višednevni terenski rad pomaže upoznati studenta s najznačajnijim spomenicima antičke baštine u Hrvatskoj.

Ispit: pismeni i usmeni

Literatura

Obavezna

  • N. Cambi, Antika, Zagreb, 2002.
  • J. Boardman, Greek Art, London, 1985.
  • R. R. R. Smith, Hellenistic Sculpture, London, 1991. (odabrana poglavlja dostupna u prijevodu na hrvatski)
  • D. Strong, Roman Art, Pelican History of Art, Yale University Press, New Haven / London, 1988. (odabrana poglavlja dostupna u prijevodu na hrvatski)
  • J. B. Ward-Perkins, Roman Imperial Architecture, Pelican History of Art, Yale University Press, New Haven / London, 1994. (odabrana poglavlja dostupna u prijevodu na hrvatski)

Dodatna

  • M. Suić, Antički grad na istočnom Jadranu, Školska knjiga, Zagreb, 2003.
  • N. Cambi, Imago animi. Antički portret na tlu Hrvatske, Književni krug, Split, 2000.
  • Atlas arhitekture, Golden Marketing, Zagreb, 1999.
  • J. Zamarovsky, Grčko čudo, Školska knjiga, Zagreb, 1978.
  • O. Brendel, Etruscan Art, Penguin Books, London, 1978.
  • A. W. Lawrence, Greek Architecture, Yale University Press, New Haven – London, 1996.

ažurirano: 1 Listopad, 2021