Poziv na umjetničko-znanstveni simpozij

Umjetničko-znanstveni simpozij

LICITARI ZA LABANA. STOLJEĆE KAZLIŠNOG PLESA (1924. – 2024.)

Zagreb, 12. i 13. listopada 2024.

Umjetničko-znanstvenim simpozijem Licitari za Labana. Stoljeće kazališnog plesa (1924. – 2024.) obilježava se sto godina od održavanja dvaju ključnih događaja koji su obilježili povijest hrvatskoga kazališta i plesa te imali dalekosežne posljedice: gostovanja Tanzbühne Rudolfa Labana i praizvedbe prvoga nacionalnog baleta Licitarsko srce Krešimira Baranovića čiju režiju i koreografiju potpisuje Margarita Froman.

Prvi dan simpozija posvećen je Rudolfu Labanu i gostovanju njegove plesne skupine, a održat će se u HC ITI-ju (Basaričekova 24) s početkom u 12 sati.

Drugi dan simpozija posvećen je baletu Licitarsko srce te će se održati u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta (Trg Republike Hrvatske 15) s početkom u 10 sati.

Program simpozija i sažeci izlaganja dostupni su u knjizi sažetaka.

Na ovom interdisciplinarnom simpoziju sudjeluje 23 povjesničara plesa, povjesničara glazbe, teatrologa, povjesničara umjetnosti, etnologa, filmologa, skladatelja, plesača, glazbenih i plesnih pedagoga koji će iz različitih rakursa, s povijesnog gledišta i „iz prakse“ sagledati spomenute događaje i njihove reperkusije. Organizator skupa je Hrvatski centar ITI u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Katedrom za modernu umjetnost i vizualne komunikacije Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

ažurirano: 11 Listopad, 2024