Upisi na diplomski studij povijesti umjetnosti, ak. god. 2024./2025.

Prijave za upis na diplomske studije primaju se prema postupku i rokovima propisanima od strane Fakulteta, oglašenima na internetskim stranicama Fakulteta (https://diplomski-upisi.ffzg.unizg.hr/).

Uvjet za upis na diplomski studij povijest umjetnosti je završen sveučilišni prijediplomski studij povijesti umjetnosti / sveučilišni prijediplomski studij likovne kulture (za upis nastavničkog smjera isključivo sveučilišni prijediplomski studij povijesti umjetnosti ili likovne kulture).

Studij mogu upisati i prvostupnici neistovjetnih prijediplomskih studija ukoliko su prošli provjeru u okviru kvalifikacijskog ispita (pisani ispit). Ovim pristupnicima omogućen je upis samo na istraživački smjer diplomskoga studija te im se propisuju razlikovni kolegiji s prijediplomskog studija.

KVALIFIKACIJSKI ISPIT: Provodi se samo za pristupnike koji su završili neistovjetne prijediplomske studije. Na temelju rezultata kvalifikacijskog ispita, pristupnici koji su završili neistovjetne prijediplomske studije bit će rangirani u okviru razredbenog postupka zajedno s pristupnicima koji su završili prijediplomske studije povijesti umjetnosti ili likovne kulture. Kvalifikacijski ispit ne isključuje razlikovne ispite koji se polažu tijekom razlikovnog semestra/godine ili tijekom diplomskog studija.

Kvalifikacijski ispit: 21. rujna 2024. u 10:00 u predavaonici A-126

Literatura za kvalifikacijski (pisani) ispit za studente koji su završili neistovjetne prijediplomske studije:

Penelope J. E. Davies et al., Jansonova povijest umjetnosti: zapadna tradicija, Varaždin: Stanek, 2013.
Hrvatska umjetnost: povijest i spomenici, gl. ur. Milan Pelc, Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, Školska knjiga, 2010.

RAZREDBENI POSTUPAK: U okviru upisnog postupka na diplomski studij provodi se upis smjerova i modula. Pri prijavi za upis na diplomske studije (online aplikacija) studenti su obavezni navesti svoje prioritete za upis smjera/modula. Pristupnici biraju između pet mogućih opcija unutar diplomskog studija, označavajući brojem od 1 do 5 željeni odabir (1 = prvi izbor; 5 = posljednji izbor). U prijavnoj aplikaciji navedene su sljedeće opcije smjerova i modula diplomskog studija povijesti umjetnosti:

  • • Nastavnički smjer
  • • Istraživački smjer – modul Umjetnost antike i srednjeg vijeka
  • • Istraživački smjer – modul Umjetnost renesanse i baroka
  • • Istraživački smjer – modul Moderna i suvremena umjetnost
  • • Istraživački smjer – modul Konzervatorstvo

Pravo odabira modula pristupnici stječu ovisno o prosjeku ocjena na temelju kojeg se formira rang lista. Za studente koji ne moraju pristupiti kvalifikacijskom ispitu u obzir se uzima prosjek ocjena na prijediplomskom studiju povijesti umjetnosti ili likovne kulture u Zagrebu ili na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje se predaju ti programi i izdaju odgovarajuće diplome prvostupnika. Za pristupnike koji moraju pristupiti kvalifikacijskom ispitu (pristupnici koji nisu završili prijediplomski studij povijesti umjetnosti ili likovne kulture) u obzir se uzima ostvareni rezultat na ispitu. Upisi na pojedine module/smjerove odvijat će se do popunjenja kvote od 15 studenata po modulu/smjeru. Nakon popunjenja kvote pojedinog modula pristupniku će biti omogućeno upisati sljedeći odabrani modul/smjer koji je naveo prilikom prijave, a sve do popunjenja ukupne upisne kvote.

RAZLIKOVNE OBAVEZE: Razlikovne ispite propisuje povjerenstvo za upis na diplomske studije po završetku upisnoga postupka, a najkasnije do kraja listopada tekuće akademske godine. Razlikovni ispiti se određuju ovisno o kolegijima koje je pristupnik položio tijekom prijediplomskoga studija. Studenti čije su razlikovne obaveze utvrđene u iznosu manjem od 15 ECTS-a upisuju diplomski studij u redovitom statusu uz obavezu polaganja razlikovnih obaveza prije upisa u drugi (iznimno treći) semestar. Studentima koji imaju obim razlikovnih obaveza veći od 15 ECTS bodova (do najviše 60 ECTS-a) omogućuje se upis razlikovnog semestra/godine u statusu polaznika cjeloživotnog obrazovanja, a ne redovnog studenta diplomskog studija.

ažurirano: 13 Rujan, 2024