XVIII. Dani Cvita Fiskovića: Umjetnički dodiri Istoka i Zapada, Orebić, 4. – 7. listopada 2023.

Znanstveni skup XVIII. Dani Cvita Fiskovića: Umjetnički dodiri Istoka i Zapada u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske održat će se u Orebiću od 4. do 7. listopada 2023.

Na tragu širokog spektra povijesno-umjetničkih, književnih ali i kulturoloških tema kojima se bavio Cvito Fisković, te s obzirom na njegovu istaknutu ulogu u zaštiti spomenika, i ove godine se na znanstvenom skupu okuplja četrdesetak sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Prostor Jadrana i njegova zaleđa odavna je prepoznat kao mjesto dodira dvaju kulturno-umjetničkih krugova. Iza sažetih odrednica Istoka i Zapada krije se pritom niz društvenih, političkih, vjerskih i likovnih fenomena ključnih za oblikovanje povijesnoumjetničke slike Mediterana od antike do modernoga doba. Jadran kao mjesto susreta velikih europskih i azijskih civilizacija predstavlja stoga trajnu i gotovo neiscrpnu temu znanstvenog proučavanja kako povjesničara, arheologa tako i povjesničara umjetnosti, kulturnih antropologa i drugih istraživača. Naznačeni povijesni dodiri obuhvaćaju pak složeni spektar procesa – poput utjecaja oblikovnih, stilskih i ikonografskih rješenja, migracija djela, tehnika, materijala, umjetnika i naručitelja – koji su se u širokom vremenskom luku odvijali duž rubova grčkoga i rimskoga svijeta, istočnoga i zapadnoga carstva, kršćanstva i islama.

Program i knjižnica sažetaka

ažurirano: 19 Listopad, 2023