Upisi na diplomski studij povijesti umjetnosti, ak. god. 2023./2024.

Prijave za upis na diplomske studije primaju se prema postupku i rokovima propisanima od strane Fakulteta, oglašenima na internetskim stranicama Fakulteta (https://diplomski-upisi.ffzg.unizg.hr/).

Uvjet za upis na diplomski studij povijest umjetnosti je završen sveučilišni prijediplomski studij povijesti umjetnosti; sveučilišni prijediplomski studij likovne kulture (za upis nastavničkog smjera isključivo sveučilišni prijediplomski studij povijesti umjetnosti ili likovne kulture).

Studij mogu upisati i prvostupnici drugih srodnih ili neistovjetnih prijediplomskih studija ukoliko su prošli provjeru u okviru kvalifikacijskog ispita (pismeni ispit). Ovim pristupnicima omogućen je upis samo na istraživački smjer diplomskoga studija te im se propisuju razlikovni kolegiji s prijediplomskog studija.

KVALIFIKACIJSKI ISPIT: Provodi se samo za pristupnike koji su završili srodne ili neistovjetne prijediplomske studije (Odluka Vijeća Odsjeka od 5. svibnja 2021.) Na temelju rezultata kvalifikacijskog ispita (pismenog ispita), pristupnici koji su završili srodne ili neistovjetne prijediplomske studije bit će rangirani u okviru razredbenog postupka zajedno s pristupnicima koji su završili prijediplomske studije povijesti umjetnosti ili likovne kulture. Kvalifikacijski ispit ne isključuje razlikovne ispite koji se polažu tijekom razlikovnog semestra/godine ili tijekom diplomskog studija. Razlikovne ispite propisuje povjerenstvo za upis na diplomske studije po završetku upisnoga postupka, a najkasnije do kraja listopada tekuće akademske godine. Razlikovni ispiti se određuju ovisno o kolegijima koje je pristupnik položio tijekom prijediplomskoga studija.

Kvalifikacijski ispit: 25. rujna 2023. u 9:00 u predavaonici A-126

Literatura za kvalifikacijski (pismeni) ispit za studente koji su završili srodne ili neistovjetne prijediplomske studije:

  • Penelope J. E. Davies et al., Jansonova povijest umjetnosti: zapadna tradicija, Varaždin: Stanek, 2013.
  • Hrvatska umjetnost: povijest i spomenici, gl. ur. Milan Pelc, Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, Školska knjiga, 2010.

Od ak. god. 2015./2016. u okviru upisnog postupka na diplomski studij provodi se upis smjerova i modula. Pravo odabira modula pristupnici stječu ovisno o prosjeku ocjena na završenom prijediplomskom studiju povijesti umjetnosti ili likovne kulture, ili na temelju rezultata kvalifikacijskog ispita (pristupnici koji nisu završili prijediplomski studij povijesti umjetnosti ili likovne kulture).

Osim dokumentacije propisane u okviru upisnog postupka na razini Fakulteta, svi pristupnici trebaju tajništvu Odsjeka za povijest umjetnosti najkasnije do 22. rujna 2023. godine, elektronskim putem (povijest.umjetnosti@ffzg.hr) dostaviti ispunjeni Obrazac za prijavu za upis na diplomski studij povijesti umjetnosti (dostupan u tajništvu i na internetskim stranicama Odsjeka), u kojemu navode prioritete modela diplomskoga studija povijesti umjetnosti. Upućujemo studente da i u online prijavi za upis na diplomske studije ispune svoje prioritete za upis smjera/modula. Pristupnici biraju između pet mogućih opcija unutar diplomskoga studija, označavajući brojem od 1 do 5 željeni odabir (1 = prvi izbor; 5 = posljednji izbor). Na obrascu su navedene sljedeće opcije unutar diplomskoga studija povijesti umjetnosti:

  • Nastavnički smjer
  • Istraživački smjer – modul Umjetnost antike i srednjeg vijeka
  • Istraživački smjer – modul Umjetnost renesanse i baroka
  • Istraživački smjer – modul Moderna i suvremena umjetnost
  • Istraživački smjer – modul Konzervatorstvo

Prioritet pri upisu modula/smjerova određuje se na temelju prosjeka ocjena na završenom prijediplomskom studiju. To znači da će se u prosjek ocjena ubrajati sve ocjene ostvarene na studiju povijesti umjetnosti ili likovne kulture u Zagrebu ili na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje se predaju ti programi i izdaju odgovarajuće diplome prvostupnika, ili na drugom prijediplomskom sveučilišnom studiju (za pristupnike koji su završili srodne ili neistovjetne studije, ovisno o rezultatu kvalifikacijskog postupka). Upisi na pojedine module/smjerove odvijaju se do popunjenja kvote od 15 studenata po modulu/smjeru. Nakon popunjenja kvote pristupniku će biti omogućeno upisati sljedeći odabrani modul/smjer koji je naveo na prijavnom obrascu.

KLASIFIKACIJSKI POSTUPAK: raspoređivanje kandidata na module/smjerove povjerenstvo će izvršiti kroz zadani program/aplikaciju, a konačni rezultati objavit će se prema rokovima propisanima od strane Fakulteta.

ažurirano: 2 Listopad, 2023