Akademik Igor Fisković i doc. dr. sc. Jasenka Gudelj dobitnici Državnih nagrada za znanost

Nastavnici Odsjeka za povijest umjetnosti akademik Igor Fisković i doc. dr. sc. Jasenka Gudelj dobitnici su Državnih nagrada za znanost za 2014. godinu. Akademik Fisković, professor emeritus, nagrađen je Nagradom za životno djelo, a doc. dr. sc. Jasenka Gudelj Godišnjom nagradom za znanost za knjigu Europska renesansa antičke Pule.

Iz Odluke Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost:

Akademik prof. dr. sc. Igor Fisković, u mirovini, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nagrađuje se za cjelokupni znanstveno-istraživački rad iz područja humanističkih znanosti. Akademik Igor Fisković, dugogodišnji profesor na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i voditelj Grafičkoga kabineta HAZU-a, inicirao je, priredio ili surađivao u osnivanju znanstvenih institucija i skupova koji su prerasli u trajne nacionalne ustanove i manifestacije. Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, ostvario je opus izniman i količinom i kakvoćom kako za nacionalnu tako i za opću povijest umjetnosti. Nastavljajući djelovanje najvažnijih naših povjesničara umjetnosti Igor Fisković dostojna je karika u tom lancu. Hrvatsku spomeničku baštinu promatrao je i vrednovao u umjetničkom, društvenom i kulturnopovijesnome kontekstu. Presudni doprinosi hrvatskoj humanistici su zaključci o pitanjima regionalnog identiteta i o autohtonim obilježjima srednjovjekovne i renesansne umjetnosti Istre, Dalmacije i Boke kotorske te uspostava znanstveno-kritičkih odrednica za buduća istraživanja. Radovi akademika Fiskovića, mjereni najstrožim svjetskim kriterijima, klasična su tekovina povijesti umjetnosti u Hrvatskoj. Nemjerljive je vrijednosti i njegov pedagoški doprinos.

Doc. dr. sc. Jasenka Gudelj, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nagrađuje se za značajno znanstveno dostignuće u području humanističkih znanosti za knjigu Europska renesansa antičke Pule. Ta knjiga afirmira interdisciplinarnost pristupa, raznolikost znanstvenih instrumenata, akribiju, preciznost i oštrinu analize, ali i sposobnost kulturno-povijesnog sintetiziranja vlastitoga predmeta. Premda istinski znanstveni rad, knjiga docentice Jasenke Gudelj otvorena je i širokom krugu čitatelja koje zanima vlastita baština.

Više o ovogodišnjim dobitnicima pročitajte na stranicama Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

ažurirano: 9 Prosinac, 2015