»Dijalozi s baštinom 2014.«

Poziv u Rijeku na jednodnevni skup »Dijalozi s baštinom 2014.«

I ove se godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci pod pokroviteljstvom riječkoga Odsjeka za povijest umjetnosti i ICOMOS-a Hrvatske održavaju već tradicionalni Dijalozi s baštinom, jednodnevni stručno-znanstveni skup konzervatora i restauratora naše zemlje. Ovogodišnji se Dijalozi održavaju u utorak 29. travnja na temu Slika spomenika i princip promjene.

Ove godine raspravljat će se o odnosu konzervatorske etike i principa promjene, odnosu koji podrazumijeva sučeljavanje stručne metodologije »proizašle iz profesionalne tradicije od dvjestotinjak godina« s poimanjem kulturne baštine u društvenoj zajednici, koja obuhvaća naručitelje, upravitelje i građanstvo. To sučeljavanje čini se aktualnim u trenutku kada se na međunarodnoj razini dugo građeni konzervatorski standardi revidiraju zbog »žudnje prema povijesti« ili potrebe za praćenjem duha liberalizacije i »otvaranju promjenama«. Na ovom će se skupu stoga raspraviti koja je uloga konzervatora u problematičnom odnosu prema prošlosti i nereguliranoj tržišnoj atmosferi hrvatske zbilje.

Radna pitanja na koja očekujemo odgovore su sljedeća: da li su konzervatori samo čuvari postojećeg stanja i kulta starosne vrijednosti ili se, prema recentnim poticajima, trebaju baviti takozvanim upravljanjem promjenama? Trebaju li zaboraviti na načela poštivanja autentičnosti, starosti, heterogenosti, oštećenosti i nedovršenosti zbog oživljenih nagona prema cjelovitosti, reprezentativnosti, tržišnoj iskoristivosti spomeničke ikone, odnosno njezine općenite atrakcije i noviteta?

Na skupu će desetak izlagača (Ž. Bistrović, M. Bradanović, V. Bralić, A. Braun, Đ. Gobić-Bravar, T. Horvatić, K. Majer Jurišić, B. Križanić, P. Marković, I. Matejčić, M. Špikić) raspraviti o tim pojavama na pokretnoj i nepokretnoj baštini u suvremenoj praksi. Uskoro će biti oglašen cjeloviti program skupa.

Programom je predviđeno i predstavljanje novih brojeva časopisa Portal Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske.

Pozivamo kolege i studente nam da se pridruže na jednodnevnom putovanju u Rijeku. Ovisno o broju prijavljenih cijena putovanja iznosit će maksimalno 160 kuna, s tim da organizator pokriva trošak ručka u studentskoj menzi.

Za prijave i o pojedinostima puta možete se javiti na mail: mspikic@ffzg.hr do 23. travnja 2014.

 

ažurirano: 9 Rujan, 2014