Povijest konzerviranja u Zagrebu od 1850. do 1945.

izvodač:
šifra: 131623
ECTS: 5
tip izbornosti: C2 (kolegiji namijenjeni studentima matičnog studija i svim studentima FF-a)
semestar: ljetni

Oblik nastave: 30P/0S/0V

Sadržaj kolegija: Kolegij upoznaje studente s poviješću i teorijom arhitektonskoga konzerviranja u Zagrebu od 1850. do 1945. Sadržaj kolegija uključuje teme: proučavanje gradogradnje (teorija o osnivanju gradova – I i II generalna regulatorna osnova), Bolle i stilske restauracije, Szabo i Lunaček – počeci biološke zaštite, rasprava o regulaciji gornjeg grada, Dolca i Kaptola, rasprava o teorijskim konceptima i  regulatornim prijedlozima. Studenti će nakon pohađanja i polaganja ovog izbornog kolegija moći analizirati teorijske tekstove, izvedene i neizvedene regulatorne osnova iz naznačenog vremena; moći će primijeniti ta znanja u praktičnim konzervatorskim zadaćama i diskusijama, kao i kritički ocijeniti stajališta koja prethode restauratorskim intervencijama.

Cilj kolegija: Znanja: poznavanje ključnih tekstova, protagonista i zahvata u konzerviranju u Zagrebu  od 1850. do 1945.; vještine: analiziranje izvornih teorijskih tekstova; stvaranje kritičkih prosudba o povijesnim i aktualnim realizacijama u očuvanju kulturne baštine u Zagrebu i Europi; kompetencije: uklapanje razvoja konzervatorskih ideja u opće tokove razvitka europskoga arhitektonskog konzerviranja; vrednovanje ideja i realizacija u Zagrebu u odnosu na primjere koji će se prezentirati na predmetu.

Ispit: usmeni

Literatura

  • Lelja Dobronić, Zagrebački Kaptol i gornji grad nekad i danas, Zagreb, 1988.;
  • Lelja Dobronić, Biskupski i kaptolski Zagreb, Zagreb, 1991.;
  • Lelja Dobronić, Zagrebačka biskupska tvrđa, Zagreb, 1991.;
  • Zlatko Jurić, »Viktor Kovačić – prolog u regulaciju Kaptola, 1908«, u: Prostor, 13 (2005.);
  • Jukka Jokilehto, A History of Architectural Conservation, Oxford, 1999.;
  • Snješka Knežević, »Urbanističke zamisli Viktora Kovačića«, u: Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 24 (2000.);
  • Olga Maruševski, Iso Kršnjavi kao graditelj, Zagreb, 1986.;
  • Akos Moravanszky, Competing Visions – Aesthetic Invention and Social Imagination in Central European Architecture 1867 – 1918, Cambridge-Massachusets-London-England, 1998.;
  • Sažetci predavanja (pripremio predavač).

ažurirano: 2 Listopad, 2016